1.
Minden zsrt Olvaolajjal, napraforg-olajjal s repceolajjal helyettestsnk.
Cskkentsk a vaj, tejszn s margarin mennyisgt.
A napi szksglet:
1 kvskanl olaj.
Ne fljnk a zsros haltl: rtkes omega-3 zsrsavakat tartalmaz.
2.
Egynk sok hvelyest, zldsget, friss gymlcst, hntolatlan gabonatermket
(rizst, tsztkat, kenyeret, mzlit) , burgonyt s saltkat,-
mindezek alig vagy semmi zsrt nem tartalmaznak.
Nyugodtan hasznlhatunk fagyasztott zldsgeket is, a fagyaszts konzervlja a
vitaminokat.
3.
Cskkentsk a vrs hs s kolbsz fogyasztsunkat,
nveljk a tengeri halak s szrnyasokat.
4.
Tejtermkekbl lehetleg zsrszegnyet fogyasszunk:
30 mg zsros tejflben pl 9 gr zsr van,
30 mg zsrszegny tejflben csk 3 gr.
Egy kocka camembert (30 g) 10,2 g zsrt rejt.
Prbljuk a zsrszegny sajtokat fogyasztani.
5.
Takarkoskodjunk a fzsnl:
a teflon serpenyt csak kenjk ki olajjal. A zsrt a hs stse utn ntsk ki a
serpenybl.
A prols vagy gzls megvja a vitaminokat s vonalainkat.
Helyettestsk a mrtsban lv tejsznt prstett zldsgekkel
zsrszegny kefirrel, vagy tejfllel.
6.
Vgjuk le a hsokrl a zsrt.
Ha felvgottra vgyunk csak hajszlvkonyra szeleteltet egynk.
7.
Kerljk a ksztermkeket.
A termszet knlta zldsgek zsrszegnyek: 100 gr hjban ftt burgonyban 0,3 gr
zsr (66 kcal) vab, mg ugyanennyi chipsben 40 g ( 549 kcal).
8.
Kedvenc mzlinket ksztsk el inkbb mi magunk:
zabpehelybl, bzakorpbl, sovny tejtermkbl s gymlcskbl.
A ksz mzlik cukrot, a diflk s csokold sok zsrt tartalmaznak.
A sajt gyrtmny mindig finomabb !
9.
Kerljk a zsrcsapdkat:
a stemnyek s csokold valdi zsrbomba, ahogy a sajtok s a pizza is.
10.
A tltelkek zsrszivacsok.
Inkbb kaparjuk ki a hsbl vagy halbl.
A fritzt is szmzzk.-
|